Založ si blog

Ešte pár riadkov k výpovediam lekárov 3 (vyhlásenie núdzového stavu a povinnej práce v širších súvislostiach)

Vychádzajúc z niektorých mojich diskusných príspevkov v danom čase na webe, mal by som už len poslednýkrát reagovať na výpovede lekárov, vyhlásenie núdzového stavu a legislatívne zámery dnešnej ultrapravice. Vrátane širších súvislostí, čo z takéhoto prístupu politických špičiek hrozí pre ľudí.

Pravica sa od čias dzurindizmu (systém štátu v rokoch 2002-2006 spočívajúci najmä:

1) na potieraní pluralizmu názorov – napr. kto nesúhlasil so Zajacom, Miklošom a Kaníkom bol automaticky hlúpy, nekompetentný, nešikovný, neúspešný blb, prípadne ešte aj starý, či kryptokomunista, jednoducho triedny nepriateľ,

2) na poklese občianskej angažovanosti aj v porovnaní s mečiarizmom – výrazný pokles petícií, hromadných podmienok, verejných protestov (ak nerátame 2 štrajky protiprávne zrušené  – železničiari a lekári) a s návratom k demokratickej norme ich využívania až za vlády 2006-2010 a

3) v masívnej manipulácii médiami s takmer úplnou stratou nezávislosti novinárov a absolútnou absenciou kritických názorov voči vláde – v podstate ako do roku 1989)

sa už evidentne posúva do ultrapravice.

Netreba sa bližšie zaoberať núdzovým stavom ako takým, vláda ho zadefinovala sebou samým – teda akoby pri zemetrasení zakázala zemetraseniu pokračovať v trasení zeme. Lekári mali odstrániť následky prírodnej katastrofy, ktorou vraj boli oni sami. Pritom výpovede lekárov v zmysle práva boli bežným a dopredu avizovaným pracovnoprávnym úkonom medzi zamestnancom a zamestnávateľom, hoci ktorý by mohol mať vplyv na zmluvu medzi nemocnicou a poisťovňou. Ale akcionári a štatutári zdravotných poisťovní a riaditelia nemocníc boli zalezení ako vši!

Takže pozrime sa, čo avizovala ministerka spravodlivosti: Navrhovaná novela upravuje trest pre osobu, ktorá „za krízovej situácie odoprie vykonať alebo úmyselne nevykoná povinnosť uloženú orgánmi verejnej moci … na ochranu majetku.“ Takže, ctení občania, ak bude treba chrániť majetok napr. našich tzv. „investorov“, ak pre nich odopriete pracovať napr. pre neprijateľné pracovné podmienky, štrajk, výpoveď, alebo môžete byť na PN pri chrípkovej epidémii a, nedajbože, bude ohrozená investícia a majetok „ctihodného kmotra – investora“, tak Vás vláda povolá do núdzového stavu – veď majetok treba chrániť. (Váš majetok ako napr. Vaše vlastné peniaze vynútene zaplatené ako odvody na vraj verejné zdravotné poistenie, ktoré však ďalej veselo a v prakticky neobmedzenej miere odchádzajú priamo na Kajmany, Cyprus atď., nijako nechráni; a že sa to vraj zákonom obmedzilo je tradičné zavádzanie – aby nebolo, to by totiž nesmeli byť „čakačky“ ani na ambulantné vyšetrenia, CT vyšetrenia a pod.). Ak sa na to pozrieme z trocha väčšieho nadhľadu, tak vláda vlastne vyhlásením núdzového stavu chránila nie pacientov ale tzv. „investorov“ v zdravotných poisťovniach, lebo tie by mali vysvetľovať svojim poistencom (a možno aj na medzinárodnej úrovni), ako je možné, že nezabezpečujú už ani zákonom a medzinárodnými dokumentami zadefinovanú zdravotnú starostlivosť, keď berú odvody; a podľa môjho názoru by mali čeliť aj žalobám. Ľudia, pýtajte sa poisťovní, prečo čakáte na vyšetrenia, ošetrenia, operácie!!! Dávajte podnety na ÚDZS, že čakaním (ktoré spôsobujú poisťovne!) dochádza k zhoršovaniu Vášho zdravotného stavu (Váš obvoďák Vám, to možno potvrdí). Prípadne zaplaťte lekárovi v hotovosti za vyšetrenia a ošetrenia, na úhradu ktorých máte zákonný nárok, vezmite bloček aj s výkonmi a skúste to vymáhať od poisťovne, prípadne aj cez súd – pacient má predsa právo na úhradu v zmysle zákona!

A už len takmer na záver: kto vie, ako postupuje nemocnica v prípade akejkoľvek mimoriadnej situácie (ktoré sa stávajú nezriedka a zvládajú sa aj bez vyhlásenia traumatologického plánu), vie aj to, že žiaden lekár, ani ten na PN, nijako neohrozil pacienta – v prípade závažných hromadných situácií – skutočných, nie vyfabrikovaných ignorujúcim ministrom zdravotníctva a vládou – sa zdravotníci sťahujú z dovoleniek, aj PN (ak sú aspoň čiastočne schopní – triediť zranených môžete aj s rukou v sadre, hoci operovať by ste nemohli), sestry po pracovnej zmene idú späť do práca, lekári ostávajú v práci po pracovnom čase atď.

Takže úplne na záver: vláda SR v roku 2011 začína zavádzať nútené práce a je už takmer isté, koho majetky bude nariadením nútených prác svojim občanom chrániť. Vláda finančnej oligarchie víťazí!

Už len mimochodom, aj keď sa o tom príliš nehovorí, v zdravotníctve sa inštitút nútených prác naozaj využíva dosť značne, avšak veľmi problematicky najmä od roku 2003 – veď predstavte si, že by lekár po 12 hod. zmene, ktoré ešte má zaplatené, odišiel domov, pretože mu do rána už nezaplatia ani hodinu nadčasu, ale zamestnávateľ nezabezpečí jeho vystriedanie – odísť nesmie, bol by trestne stíhaný; prípadne že súkromný lekár nenastúpi na súkromnú LSPP, hoci ktorej prevádzkovateľ s ním nepodpíše žiadnu zmluvu – lekár dostane pokutu až 3300 €, ale zaplatené, ak nútene nastúpi, nedostane. Len pre upresnenie, povinnosť mať služby v rámci nepretržitej prevádzky bola aj do roku 2003, avšak tie služby boli v zmysle zákona o verejnej službe uhrádzané (ak niekto odpracoval N hodín, tak mal plat P Sk, ak odpracoval 2xN hodín, tak mal plat približne 2xP). Takže neexistovala nejaká výraznejšia antipatia voči hoci v podstate nútenej práci, ktorá však bola relatívne normálne zaplatená (niektorí nechceli pracovať v pohotovostných slúžbách ani tak, niektorí sa o služby „bili“).

Keďže na Boha strán s kresťanstvom v názve sa spoliehať asi naozaj nemôžeme, tak nech nás pred ultrapravicovou totalitou ochraňuje aspoň Svarog alebo Parom.

 

Ústavný súd SR prijal uznesenie a ja som . ..

29.02.2024

… sa na webové správy pozeral – ako hovorí klasik – ako teľa na nové vráta. Musel som rešpektovať, hoci nemôžem akceptovať, keď ÚS SR svojho času v podstate zrušil demokraciu. Áno, občania sa formou priamej demokracie – referenda – nemôžu zbaviť vlády, ktorá ich odrbala (takže do budúcnosti ani tejto). Ale že ÚS SR pozastaví v časti [...]

Už som pochopil trestný čin OHÝBANIE PRÁVA („požehnanie“ pre – nielen – nového špeciálneho prokurátora)

14.02.2021

V tomto štáte si furt niekto myslí, že rozširovaním množstva skutkových podstát trestných činov sa právo v SR zlepší. Takže dnes sme dospeli do takej absurdity, že realizácia slobody slova niekedy je, a niekedy nie je trestným činom (ako si zmyslí policajt alebo prokurátor). Až do zavedenia skutkovej podstaty trestného činu „ohýbanie práva“ napokon o tom samostatne [...]

Počty chorých a, žiaľ, aj zomretých stúpajú, čo znamená, že neskôr budú klesať, či . .. ?

18.01.2021

Medializované správy z posledného obdobia znejú hrozivo, podľa dostupných údajov v novembri 2020 zomrelo v SR o tretinu viac ľudí, ako v novembri 2019. www.webnoviny.sk/v-novembri-minuleho-roka-zomrelo-na-slovensku-o-tretinu-viac-ludi-nez-v-predoslych-rokoch/ V decembri ešte nie sú ustálené dáta, ale sa javí, že ten nárast bude tiež výrazný. Skôr, ako prejdem k určitým [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

antitotalita

Ak chcem vyjadriť svoj názor, tak hrozia 3 veci: 1) nikto mi ho neuverejní, 2) niekto ho uverejní, ale pri tom aj štylisticky aj obsahovo - niekedy zásadne - zmení, 3) nedozviem sa, akú má odozvu. Prestávam čerpať informácie z mainstreamových médií a z tzv. nezáviských inštitútov, lebo tieto informácie sú neúplné (zatajované), prípadne až lživé, či manipulujúce, a najmä určite nie nezávislé. Lepší obraz o realite dnes človek nadobúda, ak si prečíta rôznorodé názory na nezávislých webových stránkach, na blogoch alebo na rôznych diskusných fórach (myslím tým, prirodzene, tie kultivovanejšie a komplexnejšie názory). Mám záujem prispievať do tejto debaty! Keď publikujem oficiálne, snažím sa síce prezentovať svoj odborný názor, ale súčasne čo najviac tlačiť do úzadia svoj svetonázor. Na blogu, pre rozlíšenie od od oficiálne publikovaných tém blogujem pod pseudonymom, si môžem dovoliť byť oveľa subjektívnejší a nemusím sa tak striktne vyhýbať ideológii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 658321x
Priemerná čítanosť článkov: 19362x

Autor blogu

Kategórie