Založ si blog

Výsledky volieb ako matematicko-logický problém – a Richard ho nevyriešil

Tí, ktorých zaujímajú rôzne matematické a logické hlavolamy, určite poznajú príklady typu:

V rade stojí 5 dievčat. Janka stojí vedľa dievčaťa s modrou blúzkou. Dievča s červenou blúzkou stojí na kraji. Zuzka nemá modrú blúzku a stojí vedľa Lenky. … atď., no a treba zistiť mená dievčat, v akom poradí stoja, a akej farby má ktorá blúzku.

Veľmi obdobne s podmienkami to bolo aj vo voľbách. 1. Most nemôže ísť so SNS. 2. SNS nemôže ísť s Mostom. 3. SAS nemôže ísť so Smerom. 4. Sieť nemôže ísť s OĽANO. 5. Most nemôže ísť s OĽANO. 6. OĽANO nemôže ísť so Smerom. 7. SmeRodina (asi) nemôže ísť so Smerom. 8. Nikto nemôže ísť s ĽS-NS. 9. Most (asi) nemôže ísť so Smerom. 10. Sieť (asi) nemôže ísť so Smerom …, no a treba zistiť, v akom poradí podľa počtu poslancov budú strany vo vládnej koalícii (a podobne v opozícii).

Riešenie tohto problému, na rozdiel od vyššie uvádzaných dievčat, do značnej miery závisí, ako budeme interpretovať výsledky volieb. A, prirodzene, musíme sa rozhodnúť, či niektorú z podmienok v bodoch 1.-10. napokon nevynecháme.

  1. Prvá interpretačná varianta (mne ideo-logicky najbližšia):

Občania SR si zvolili vládu širokej koalície!

To by predpokladalo, že sa stretnú predstavitelia oboch blokov strán – na jednej strane predsedovia Smeru a SNS, proti nim predstavitelia SAS, Mostu a Siete (predpokladám, že hoci by možno niektorí poslanci za OĽANO takéto stretnutie aj privítali, I. Matovič by bol zásadne proti a politických „nováčikov“ som si dovolil z tejto úvahy vypustiť), a aspoň prerokujú, či a ako z toho von. Podľa medializovaných informácií, tento návrh (Mostu?) SAS už a priori odmietla. Tým pádom to bolo od počiatku pasé.

  1. Druhá interpretačná varianta (podľa mňa formálne najlogickejšia):

72% občanov odmietlo Smer, takže chcú „pravicovú“ koalíciu!

I keď táto argumentácia trocha pokrivkáva (podľa nej by totiž 87%  občanov odmietlo SAS, 89% OĽANO, 91% SNS atď.), môžeme z nej vychádzať a z vyššie uvedených bodov 1.-10. (bez vynechávania ktoréhokoľvek z nich) vyplýva jasné a logické riešenie:

Menšinová vláda SAS, OĽANO a SmeRodina, ktorú by podporili strany Most a Sieť za zakomponovanie ich programových priorít do programového vyhlásenia vlády. Dá sa predpokladať, že tie ďalšie 4 hlasy by sa podarilo R. Sulíkovi (alebo nech sa posnaží I. Matovič, nemôže sa len viezť) získať zo SNS, možno i z ĽS-NS (a možno i od pár ľudí zo Smeru – tam by vyslali B. Kollára). Takto by si Most, Sieť i SNS „zachovali svoju tvár“.

(Musím priznať, že s takouto vládou by sme si asi užili viac srandy, ale súčasne sa javí ako jediný logický výsledok volieb, v kontexte predvolebných vyjadrení jednotlivých lídrov – poznámka: no na to, aspoň to skúsiť, by niekto musel „mať gule“.) A až ak by ani toto nevyšlo, začali by sa hľadať ďalšie varianty.

Lenže Riško neudržal balónik, ani ústa (alebo nechcel?), a už vopred „povalil“ podmienky 1. a 2. (Most verzus SNS), no nijako neporiešil podmienky 4. a 5. (všeobecná neakceptovateľnosť I. Matoviča). A pritom hovoril, že vie vytvoriť stabilnú pravicovú koalíciu s 87 mandátmi. A to s tým, že „Andrej s Bélom v nej budú a musia sa dohodnúť sami medzi sebou“.

No a A. Danka a B. Bugára v tomto schizofrenickom rozpoložení oslovil R. Fico (no a zjavne frustrovaný R. Procházka sa už pokojne mohol pridať). Takže prelomenie tabu pre spojenie SNS-Most „taktikou“ SAS (bez vyriešenia toho, čo s Igorom verzus Bélom a Radoslavom) už len logicky viedlo k tomu, čo sa tu teraz rysuje – vznikla možnosť varianty tretej. (Mimochodom, ktohovie, či konkrétna predstava  o vytvorení menšinovej pravicovej vlády vôbec padla – pokiaľ však viem, o možnosti menšinovej vlády sa tiež diskutovalo, aspoň v médiách.)

Ako som pozeral posledné televízne politické debaty, predstavitelia SAS sa vyjadrovali, akoby boli členmi budúcej vládnej koalície (v tomto je aspoň I. Matovič konzekventný, svoju niekedy až nenávisť dáva neskryte najavo) a ako budú v parlamente presadzovať svoj vlastný program – a ak sa to nebude dariť, tak beda budúcej vládnej koalícii. To už hraničí s poruchou vnímania objektívnej reality.

Pritom neviem naisto, či predseda SAS sa vládnutiu, a tým aj zodpovednosti vedome a takticky vyhol (paralela s pádom vlády I. Radičovej, len t.č. „pravicová“ vláda padla ešte pred svojím vznikom), alebo len nedokázal správne vyriešiť povolebnú logickú hádanku (alebo že by na to „nemal gule“?). No veci sa javia tak, že R. Sulík urobil všetko preto, aby veci dopadli tak, ako sa vyrysovali teraz. A som presvedčený, že keď pozoroval svojho najbližšieho súputníka z OĽANO v posledných dňoch, muselo mu byť zrejmé, že „stabilná pravicová koalícia s 87 mandátmi“ vrátane 19 hlasov OĽANO by bola očividnou fantasmagóriou.

Už len na záver.

Podľa môjho názoru tieto voľby majú jeden veľký, hoci na prvý pohľad skrytý, odkaz. Dnes sa často vraví, kto koľko kradol, dnes vraj najmä Smer a kedysi to bolo HZDS. Každý si pod kradnutím predstavuje asi niečo iné, no pre mňa bolo najväčšou rozkrádačkou tzv. privatizácia strategických podnikov v rokoch 2002-2006, ktorých hodnota násobne prevyšovala celú veľkú privatizáciu (ktorú ani zďaleka nerobil len V. Mečiar). Myslím, že ľudia si toto aspoň intuitívne pamätajú, ako boli okradnutí (a nielen to), a preto strany, ktoré sa na tom podieľali, postupne posielajú do … jednoducho preč. ANO sa pobrala už v roku 2006. SDKÚ pred včasným deklasovaním v poslednej chvíli zachránila I. Radičová, dnes, podobne ako napokon i KDH, je už z kola von. A SMK sa v podstate tiež už dávnejšie porúčala, len Béla sa ešte drží nad vodou (no, uvidíme, koľko ešte). No kým sa Igor nevyjadrí k tomuto „megazlodejstvu“, všetky jeho výpady o zlodejoch (prirodzene, mimo jeho osoby), oligarchoch a pod. sú len určitým psychickým stavom a nie prejavom kritického myslenia (asi by mu mal k tomuto podať vysvetlenie „nepoškvrnený bijca oligarchov“ Daniel Lipšic, ten bol priamo pri tejto rozkrádačke ako minister spravodlivosti). Mimochodom, pre Richarda to platí síce miernejšie, ale podobne …

Každopádne, ak sa SAS chystá s vervou presadzovať svoje programové priority, ako prezentovali R. Sulík a J. Mihál v nedeľu, tak by som si naozaj predstavoval, že pôjdu do zodpovednosti čelom (viď prvá a druhá varianta vyššie), čo v podstate odmietli, a nie takto … pokútne. Lebo ak nemajú so Smerom žiaden prienik, ako tvrdili pred voľbami aj po voľbách, tak neviem (a asi ani oni), o čom hovoria.

P.S. A navrhovanie R. Sulíka prezidentovi, kto môže a kto nemôže byť ministrom, je už naozaj smiešne. No musím povedať, že prezident A. Kiska ma svojou reakciou (asi prvýkrát) veľmi príjemne prekvapil: „Ak mala strana SAS chuť rozhodovať o tom, kto bude ministrom, mala vstupovať do diskusií o zostavení vlády.“

Ústavný súd SR prijal uznesenie a ja som . ..

29.02.2024

… sa na webové správy pozeral – ako hovorí klasik – ako teľa na nové vráta. Musel som rešpektovať, hoci nemôžem akceptovať, keď ÚS SR svojho času v podstate zrušil demokraciu. Áno, občania sa formou priamej demokracie – referenda – nemôžu zbaviť vlády, ktorá ich odrbala (takže do budúcnosti ani tejto). Ale že ÚS SR pozastaví v časti [...]

Už som pochopil trestný čin OHÝBANIE PRÁVA („požehnanie“ pre – nielen – nového špeciálneho prokurátora)

14.02.2021

V tomto štáte si furt niekto myslí, že rozširovaním množstva skutkových podstát trestných činov sa právo v SR zlepší. Takže dnes sme dospeli do takej absurdity, že realizácia slobody slova niekedy je, a niekedy nie je trestným činom (ako si zmyslí policajt alebo prokurátor). Až do zavedenia skutkovej podstaty trestného činu „ohýbanie práva“ napokon o tom samostatne [...]

Počty chorých a, žiaľ, aj zomretých stúpajú, čo znamená, že neskôr budú klesať, či . .. ?

18.01.2021

Medializované správy z posledného obdobia znejú hrozivo, podľa dostupných údajov v novembri 2020 zomrelo v SR o tretinu viac ľudí, ako v novembri 2019. www.webnoviny.sk/v-novembri-minuleho-roka-zomrelo-na-slovensku-o-tretinu-viac-ludi-nez-v-predoslych-rokoch/ V decembri ešte nie sú ustálené dáta, ale sa javí, že ten nárast bude tiež výrazný. Skôr, ako prejdem k určitým [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

antitotalita

Ak chcem vyjadriť svoj názor, tak hrozia 3 veci: 1) nikto mi ho neuverejní, 2) niekto ho uverejní, ale pri tom aj štylisticky aj obsahovo - niekedy zásadne - zmení, 3) nedozviem sa, akú má odozvu. Prestávam čerpať informácie z mainstreamových médií a z tzv. nezáviských inštitútov, lebo tieto informácie sú neúplné (zatajované), prípadne až lživé, či manipulujúce, a najmä určite nie nezávislé. Lepší obraz o realite dnes človek nadobúda, ak si prečíta rôznorodé názory na nezávislých webových stránkach, na blogoch alebo na rôznych diskusných fórach (myslím tým, prirodzene, tie kultivovanejšie a komplexnejšie názory). Mám záujem prispievať do tejto debaty! Keď publikujem oficiálne, snažím sa síce prezentovať svoj odborný názor, ale súčasne čo najviac tlačiť do úzadia svoj svetonázor. Na blogu, pre rozlíšenie od od oficiálne publikovaných tém blogujem pod pseudonymom, si môžem dovoliť byť oveľa subjektívnejší a nemusím sa tak striktne vyhýbať ideológii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 658283x
Priemerná čítanosť článkov: 19361x

Autor blogu

Kategórie