Založ si blog

Preboha, to kto poradil Igorovi „blackout“? Že by Kim Čong-un, ktorý uvádza nula nakazených?

Nápady pána premiéra sú niekedy až neuveriteľné, no oveľa neuveriteľnejšie je to, ako „seriózne“ sa o týchto nápadoch následne diskutuje. No k tzv. „blackoutu“ sa dá vôbec nejako vyjadriť len v prípade, že by boli jednoznačne vyjasnené základné pojmy:

  1. Čo myslí pán premiér pod „blackoutom“? Stratu vedomia, výpadok elektriny, zatemnenie, či iný výpadok? Podľa medializovaných informácií chce zaviesť karanténu typu Severnej Kórey a prakticky zastaviť všetku produkciu tovarov a služieb (tu tiež pripomína Kim Čong-una). A to popri bezprecedentnom sledovaní mobilov a emailov občanov SR.
  2. Prečo sa pre Slovensko necháva inšpirovať čínskou provinciou Chu-pej? Veď ide o úplne opačný prípad! Karanténa provincie v Číne mala zabrániť šíreniu vírus mimo nej, keďže tam bolo epicentrum. A zvyšok Číny jej poskytoval určitú podporu. Ale Slovensko predsa nie je žiadnym epicentrom nákazy! A kto by jemu (nám) poskytoval podporu?! (Maďari, Češi, Poliaci? – zabudnite!)

    A najmä, ak vláda zdecimuje slovenskú ekonomiku po jeden či dvojmesačnom blackoute (bezvedomí či výpadku), Igor opäť otvorí hranice a z nejakých nepochopiteľných dôvodov si premiér myslí, že každý koronavírus opustí svojho hostiteľa, keď tento hostiteľ bude prekračovať hranice na Slovensko?

  3. Prečo máme mať až takýto sebadevastačný strach pre týmto novým typom koronavírusu? Veď vidíme (vrátane Talianska), že morbidita, mortalita či letalita CoViD-19 sa nejaví až tak katastrofálne (prirodzene, myslím to štatisticky; každé úmrtie je individuálne vždy tragédiou).

Trocha odbočím. Dnešné možnosti internetových vyhľadávačov sú široké. Takže som si dal námahu a vyhľadal si informácie o koronavíruse (najmä, prirodzene, v SR) od 30.1.2020 do 2.3.2020. Odporúčam každému čitateľovi. Tam každý dosť presne zistí, čo, kedy a ktoré orgány štátu konkrétne robili, ktoré noviny čo písali, ako sa epidemiologickou situáciou „intenzívne“ zaoberali konkrétni politici z rôznych strán. No skôr je zaujímavé, aké boli (presnejšie neboli) vyjadrenia rôznych odborníkov a „odborníkov“ cca od 15.2.2020. Totiž dnes sú všetci (presnejšie takmer všetci) premúdrelí, ale v čase, keď išlo o zásadné rozhodovanie pri dosť neúplných údajoch o virulencii a ďalších aspektoch nového koronavírusu, počuť nebolo takmer nikoho. Takže všetky vyjadrenia rôznych, hoci aj infektológov, mikrobiológov, epidemiológov, dokonca bližšie neurčených vedcov v krízovom štábe a pod., treba brať s veľkou rezervou, ak sa konzekventne nevyjadrovali už aj v čase do začiatku marca.

Myslím si, že verejnosť je mediálne dosť manipulovaná dnes už takmer hysterickými a často vzájomne rozpornými výlevmi pána premiéra. Ale on nie je jediný. Údajne rúška na tvár podľa najvyšších predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie vraj nie sú potrebné. To mi chcú povedať, že ak takmer 30 rokov nosím rúško na operačnej sále, že je to hovädina?! Oni nevedia, čo sú to bariérové systémy? Oni nevedia, že bariérové opatrenia v prvom rade znižujú (fakticky aj štatisticky) riziko kontaminácie a infekcie (niektoré o 10%, niektoré o 40%, niektoré o 70%). Hoci zvyčajne ho nedokážu absolútne eliminovať (a viac bariér použitých súčasne znižuje riziká významnejšie). A o výstupoch najvyšších predstaviteľov EÚ radšej pomlčím; to je čistá katastrofa (vrátane vyjadrení väčšiny tzv. predstaviteľov SR v EP).

Musím povedať, že ja by som bol možno trocha opatrnejší (ak by som mal rozhodovať ja, čo chvalabohu nemusím), keď bolo avizované určité uvoľnenie v priebehu tohto týždňa (ja by som asi počkal ešte týždeň). Na druhej strane ľudia si na Slovensku zvykli na obmedzenia, majú zakódovanú disciplínu, viacnásobné bariéry fungujú (1. menej vychádzať z domu, 2. mať rúško, 3. mať rukavice, 4. dodržiavať odstupy), takže sa toto dá akceptovať (dnes je piatok). Takže určité uvoľnenie nečiní problém (naozaj občas treba kúpiť aj kancelársky papier, vodovodné tesnenie, písacie pero, žiarovku a pod.) No je absolútne nezrozumiteľné, ak na jednej strane vláda uvoľní (v zásade zmysluplne) isté činnosti, a na druhej strane sa tu vedú nezmyselné diskusie o tzv. blackoute.

Problémy okolo koronavírusu sú podľa môjho názoru štyri:

  1. Nevieme, presnejšie nevedeli sme o ňom takmer nič (aj preto tie rôzne konšpiračné teórie). Hoci rôznorodé (staré) koronavírusy a ich účinky sú v medicínskej praxi známe. (T.č. už vieme aspoň odhadnúť nákazlivosť, chorobnosť, úmrtnosť či smrtnosť, ale riadne vyhodnotenie bude možné u nového koronavírusu až po skončení epidémie. Takže rôzne vyjadrenia odborníkov sú viac-menej v tomto čase špekuláciami; ktoré sa môžu, no nemusia potvrdiť.)
  2. Je potrebné vykonávať prísne preventívne karanténne opatrenia, pretože vopred nikto nevie, čo môže daný vírus spôsobiť (údajne v Ázii boli aj hoaxy v zmysle údajnej zombifikácie postihnutých). A u každého hotentota, ktorý sa označuje za odborníka alebo vedca, ktorý/á bude dneska uvádzať, že na problémy upozorňoval/a, si treba „vygúgliť“, kedy a či vôbec niečo hovorili.
  3. Je to dĺžka inkubačnej doby a schopnosť vírusu prežiť mimo živého organizmu.
  4. Podľa môjho názoru, ak občania SR budú dodržiavať bariérové postupy a a vláda sa nebude správať psychoticky, tak na rozhraní apríla a mája by sme mohli vedieť, ako na tom sme, a od júna by sa situácia možno mohla začať normalizovať. (Ak teda nenastane infekčný armageddon s exponenciánlym nárastom chorých, čo sa vylúčiť, prirodzene, nedá.) Samozrejme s prísnou kontrolou prišelcov do SR – takže žiadne blackouty, ale kontrola tých, ktorý k nám môžu infekciu naspäť dovliecť, ak bude epidemiologická situácia v EÚ stále nepriaznivá; a v SR už bude primerane priaznivá.

Myslím, že je zrejmé, že vôbec diskutovať o blackoute je absolútnou stratou času. Ešte raz zopakujem, Slovensko nie je epicentrom nákazy! Ako situáciu chápem ja, platí, že treba byť stále opatrný (lebo naozaj ide o niečo nové, čo do dôsledkov nepoznáme). Ale zase netreba robiť paniku. Myslím si, že aféra koronavírusu len intenzívne nahradila Kuciaka, Kočnera a pod.; nedajme mediálnej a politickej mašinérii, aby nám úplne zatemnila mozog.

No aj tak musím povedať, že ja ho tam ako premiéra chcem (som demokrat). Viac ako 50 mandátov OĽANO v parlamente a takmer pol milióna preferenčných hlasov pre terajšieho premiéra je mandát, ktorý mu jednoznačne patrí a je povinný ho vykonávať. Totiž za prípadné dôsledky musia prevziať zodpovednosť aj (jeho) voliči. Lebo v demokracii sa nedá vyhovárať, že som nemal na výber! Igor Matovič tam musí byť ako premiér až do najbližších volieb (nech budú kedykoľvek – nesmie zbabelo ujsť a ani nesmie byť odídený) – musí predložiť svoj „účet z vládnutia“ nielen svojim voličom, ale všetkým občanom SR. Len treba dúfať, že sa mu nepodarí na Slovensku zaviesť orwellovskú totalitu podľa vzoru vodcu uvádzaného v titulke tohto blogu, ktorý realizuje blackout dlhodobo. Lebo sa zdá, že nový premiér sa o to ide snažiť – aby vládol v despocii.

Ústavný súd SR prijal uznesenie a ja som . ..

29.02.2024

… sa na webové správy pozeral – ako hovorí klasik – ako teľa na nové vráta. Musel som rešpektovať, hoci nemôžem akceptovať, keď ÚS SR svojho času v podstate zrušil demokraciu. Áno, občania sa formou priamej demokracie – referenda – nemôžu zbaviť vlády, ktorá ich odrbala (takže do budúcnosti ani tejto). Ale že ÚS SR pozastaví v časti [...]

Už som pochopil trestný čin OHÝBANIE PRÁVA („požehnanie“ pre – nielen – nového špeciálneho prokurátora)

14.02.2021

V tomto štáte si furt niekto myslí, že rozširovaním množstva skutkových podstát trestných činov sa právo v SR zlepší. Takže dnes sme dospeli do takej absurdity, že realizácia slobody slova niekedy je, a niekedy nie je trestným činom (ako si zmyslí policajt alebo prokurátor). Až do zavedenia skutkovej podstaty trestného činu „ohýbanie práva“ napokon o tom samostatne [...]

Počty chorých a, žiaľ, aj zomretých stúpajú, čo znamená, že neskôr budú klesať, či . .. ?

18.01.2021

Medializované správy z posledného obdobia znejú hrozivo, podľa dostupných údajov v novembri 2020 zomrelo v SR o tretinu viac ľudí, ako v novembri 2019. www.webnoviny.sk/v-novembri-minuleho-roka-zomrelo-na-slovensku-o-tretinu-viac-ludi-nez-v-predoslych-rokoch/ V decembri ešte nie sú ustálené dáta, ale sa javí, že ten nárast bude tiež výrazný. Skôr, ako prejdem k určitým [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

antitotalita

Ak chcem vyjadriť svoj názor, tak hrozia 3 veci: 1) nikto mi ho neuverejní, 2) niekto ho uverejní, ale pri tom aj štylisticky aj obsahovo - niekedy zásadne - zmení, 3) nedozviem sa, akú má odozvu. Prestávam čerpať informácie z mainstreamových médií a z tzv. nezáviských inštitútov, lebo tieto informácie sú neúplné (zatajované), prípadne až lživé, či manipulujúce, a najmä určite nie nezávislé. Lepší obraz o realite dnes človek nadobúda, ak si prečíta rôznorodé názory na nezávislých webových stránkach, na blogoch alebo na rôznych diskusných fórach (myslím tým, prirodzene, tie kultivovanejšie a komplexnejšie názory). Mám záujem prispievať do tejto debaty! Keď publikujem oficiálne, snažím sa síce prezentovať svoj odborný názor, ale súčasne čo najviac tlačiť do úzadia svoj svetonázor. Na blogu, pre rozlíšenie od od oficiálne publikovaných tém blogujem pod pseudonymom, si môžem dovoliť byť oveľa subjektívnejší a nemusím sa tak striktne vyhýbať ideológii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 658306x
Priemerná čítanosť článkov: 19362x

Autor blogu

Kategórie