Založ si blog

Nedajme Grékom, dajme Pente!

V záplave mnohých a rôznych ekonomických informácií, kde lietajú vo vzduchu miliardy €, ktorú sumu si bežný človek ani nevie predstaviť, musíme preto pristúpiť ku komparácii, aby sme si vedeli reálne predstaviť sumy v stámiliónovej či miliardovej výške.

Podľa dostupných informácií, má Slovensko aktuálne poskytnúť (poskytlo) z peňazí svojich občanov „lenivým“ Grékom sumu cca:

1)      800 mil. € do dočasného eurovalu,

2)      600 mil. € ako hotovostný vklad do trvalého eurovalu,

čo spolu činí cca 1,4 mld €.

Na túto (vraj) obrovskú sumu, ktorá „odtečie“ zo Slovenska pre lenivých Grékov, hlasno reaguje istá časť politického spektra. Veď prečo by sme my, chudobní a pracovití Slováci, mali živiť tučných a lenivých Grékov, však?

Podľa dostupných informácií, skupina Penta má mať (mala) z peňazí občanov SR (bývalých a terajších poistencov zdravotných poisťovní Sideria-Istota, Apollo a Dôvera) uložených vo fondoch verejného zdravotného poistenia vyplatenú sumu cca:

1)      250 mil. € viacerými spôsobmi (vyplatené dividendy, zvýšenie a zníženie základného imania, kúpa zdravotnej poisťovne Dôvera Apollom od seba samej),

2)      400 mil. € ako záväzok podpísaný štatutármi a.s. Dôvera voči akcionárom a

3)      750 mil. € vymáhaných žalobou voči SR,

čo spolu činí cca 1,4 mld €.

Na túto (vraj) zaslúženú sumu reagovala a reaguje určitá časť politického spektra, že je úplne v poriadku. Určite! Veď poistenci vedia, že im Penta prostredníctvom svojej zdravotnej poisťovne zabezpečuje super zdravotnú starostlivosť v útulných, vynovených a perfektne vybavených nemocniciach, a bez čakacích lehôt a teda tie peniaze si plne zaslúži (nie ako tí leniví Gréci, ktorí nič nerobia a len sa váľajú na pláži).

Občania, vykašlime sa na 10 miliónov Grékov, ak im dáme 1,4 mld €, tie sa rozplynú! Povzbuďme politikov a dajme tie peniaze piatim fešákom, keď si ich oni rozdelia, každému z nich sa predsa ujde viac, ako by sa ušlo z peňazí slovenských poplatníkov rozdelených každému Grékovi; a možno sa ani nebudú súdiť. Veď títo piati (a mnohí ďalší) predsa nie sú tuční a leniví, oni sú predsa štíhli a pracovití a prinášajú Slovensku vysokú pridanú hodnotu, však?

Gréci majú svoj Panteón a my tu na Slovensku máme svoj Pentaón, ktorému predsa treba prinášať nielen peňažné dary, ale i ľudské obete (utrpenie pacienta na čakacej listine je predsa tou najvyššou obetou človeka – teda okrem rituálnej samovraždy po obdržaní prvého dôchodku z II. piliera – a po smrti bude za to odmenený).

Takže to zhrňme, ak sa dávajú stámilióny až miliardy € na pomoc spriatelenému štátu a jeho ľuďom, je to zhovädilé mrhanie peniazmi našich ľudí a politicky treba pri tom hystericky jačať. Ak si obdobnú sumu od slovenských ľudí bezcharakterne vezme partia („politicky spriatelených“) fešákov, tak je to v priadku a ak má niekto voči tomu výhrady, tak potom treba naňho politicky hystericky jačať.

To že tieto a mnohé iné peniaze chýbajú v zdravotnej a sociálnej starostlivosti, na dôchodky, učiteľom a teda našim deťom v školách, skrátene, chýbajú už aj na zabezpečenie toho bazálu, čo má (hoc aj minimálny) štát zabezpečiť, predsa nie je podstatné. Vážení politici, vyvlastňujte nás v prospech týchto novodobých božstiev mamonu, stále platíme tým rôznym akciovým spoločnostiam málo. Veď čo je to iba 1,4 mld €, a to len pre jednu finančnú skupinu a len vo verejnom zdravotnom poistení, dávajme im viac (možno potom aj sľúbia, že nebudú arbitráže). A mám nápad, keď sme sprivatizovali zdravotné a dôchodkové odvody, sprivatizujme aj dane. Veď súkromník to bude určite robiť lepšie ako štát; viď ako pochodil s daňami Ivan M. A keď dáte napr. Jaroslavovi H. a jeho pentaónu  20% zo všetkých vybratých daní ako primeraný zisk, to uvidíte ten výber – človek zaplatí, aj keby musel predať svoje orgány.

A keby nás tieto naše (nielen česko)slovenské pentaóny vycucali, vezmeme si predsa pôžičku z eurovalu.

P:S. Pardon, nevezmeme, veď kto by už dal nejakú peňažnú pomoc tučným a lenivým Slovákom …

 

(Tento blog mal v úmysle porovnať pre čitateľa sumy, keďže v týchto sférach sa zvyčajne jeho peňaženka asi nepohybuje, aké môžu vzniknúť pri celoeurópskych záväzkoch štátu SR na jednej strane , verzus voči jedinej organizovanej, pardon, finančnej skupinke na strane druhej, ak by bola úspešná na prebiehajúcom súde – ale to by už bolo na použitie čl. 32 Ústavy SR: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.“ To ostatné je len taká „vata“ na doplnenie, môj názor na pôžičku grécku a celý ten humbuk okolo je o niečo komplexnejší.)

 

Ústavný súd SR prijal uznesenie a ja som . ..

29.02.2024

… sa na webové správy pozeral – ako hovorí klasik – ako teľa na nové vráta. Musel som rešpektovať, hoci nemôžem akceptovať, keď ÚS SR svojho času v podstate zrušil demokraciu. Áno, občania sa formou priamej demokracie – referenda – nemôžu zbaviť vlády, ktorá ich odrbala (takže do budúcnosti ani tejto). Ale že ÚS SR pozastaví v časti [...]

Už som pochopil trestný čin OHÝBANIE PRÁVA („požehnanie“ pre – nielen – nového špeciálneho prokurátora)

14.02.2021

V tomto štáte si furt niekto myslí, že rozširovaním množstva skutkových podstát trestných činov sa právo v SR zlepší. Takže dnes sme dospeli do takej absurdity, že realizácia slobody slova niekedy je, a niekedy nie je trestným činom (ako si zmyslí policajt alebo prokurátor). Až do zavedenia skutkovej podstaty trestného činu „ohýbanie práva“ napokon o tom samostatne [...]

Počty chorých a, žiaľ, aj zomretých stúpajú, čo znamená, že neskôr budú klesať, či . .. ?

18.01.2021

Medializované správy z posledného obdobia znejú hrozivo, podľa dostupných údajov v novembri 2020 zomrelo v SR o tretinu viac ľudí, ako v novembri 2019. www.webnoviny.sk/v-novembri-minuleho-roka-zomrelo-na-slovensku-o-tretinu-viac-ludi-nez-v-predoslych-rokoch/ V decembri ešte nie sú ustálené dáta, ale sa javí, že ten nárast bude tiež výrazný. Skôr, ako prejdem k určitým [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

antitotalita

Ak chcem vyjadriť svoj názor, tak hrozia 3 veci: 1) nikto mi ho neuverejní, 2) niekto ho uverejní, ale pri tom aj štylisticky aj obsahovo - niekedy zásadne - zmení, 3) nedozviem sa, akú má odozvu. Prestávam čerpať informácie z mainstreamových médií a z tzv. nezáviských inštitútov, lebo tieto informácie sú neúplné (zatajované), prípadne až lživé, či manipulujúce, a najmä určite nie nezávislé. Lepší obraz o realite dnes človek nadobúda, ak si prečíta rôznorodé názory na nezávislých webových stránkach, na blogoch alebo na rôznych diskusných fórach (myslím tým, prirodzene, tie kultivovanejšie a komplexnejšie názory). Mám záujem prispievať do tejto debaty! Keď publikujem oficiálne, snažím sa síce prezentovať svoj odborný názor, ale súčasne čo najviac tlačiť do úzadia svoj svetonázor. Na blogu, pre rozlíšenie od od oficiálne publikovaných tém blogujem pod pseudonymom, si môžem dovoliť byť oveľa subjektívnejší a nemusím sa tak striktne vyhýbať ideológii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 657775x
Priemerná čítanosť článkov: 19346x

Autor blogu

Kategórie